Wat verstaan wij onder energie bewust ondernemen? De afgelopen jaren ben ik me steeds meer gaan verdiepen in hoe het mogelijk is ons huis energieneutraal te krijgen. Focus is om zo min mogelijk energie te gebruiken en wat we qua energie gebruiken dat we dit met zo min mogelijk impact op onze omgeving opwekken.

Zo hebben we inmiddels zoals veel mensen zonnepanelen. Door het grote dakoppervlak wat we hebben van de loods hebben we 28 zonnepanelen kunnen plaatsen. Hierdoor voorzien we ruimschoots in onze energiebehoefte en hebben we nog veel energie over. Dit gebruiken we voor ons bedrijf waardoor we bij het draaien van de blowers of aanzetten van de popcornmachine gewoon met door de zon opgewekte energie kunnen doen.

Voor de warmte van onze woning en loods hebben we gezocht naar een goede oplossing. Het begint met isoleren en daarna isoleren. Dus we hebben nieuwe kozijnen in ons huis uit 1969 geplaatst met HR++ glas en een vloer gestort met dikke 12cm isolatie. Lage temperatuur verwarming wat voor ons betekend dat we vloerverwarming hebben aangelegd. Het dak van zowel de loods als de woning geisoleerd om het verlies van warmte via het dak tegen te gaan. Dit alles om het lekker warm te hebben als het te koud is.

Toen hebben we gekeken naar warmte en kou. Als het te koud is in je huis of loods kan je dit verwarmen met gas, wat op zich prima is. Alleen om nieuw gas te krijgen zijn miljoenen jaren nodig en de gasvoorraad is een keer op. Aan de andere kant heeft gas een schone verbranding. Wij hebben besloten mede doordat het een energie is welke na het verbranden miljoenen jaren duurt voordat we het weer hebben om voor een andere brandstof te gaan. We hebben gekozen voor hout in de vorm van pellets. Een boom is na zo’n 20 jaar volgroeit en de verbranding in de vorm van pellets is erg efficient. Wij hebben dan ook gekozen voor een pelletketel van Blueburn. Dit is een merk welke de kwaliteit heeft van Okofen alleen minder mogelijkheden en daardoor voordeliger is. Met deze pelletketel kunnen we de loods en woning prima verwarmen en is de impact op het milieu minimaal. Er is veel te doen geweest over de grote energiecentrales in nederland welke pellets uit amerika over lieten varen. Dit omdat het kappen van het hout dan niet meetelt in de europese CO2 norm. Dit is natuurlijk de wereld op zijn kop. En dan kan je beter op aardgas blijven stoken. Wij halen onze pellets van het hout wat uit belgie of polen komt. Dit is veel afvalhout en anders wordt het speciaal gekweekt om pellets van te maken. Badger is zo’n merk welke goed kijkt hoe ze de impact op de omgeving zo min mogelijk kunnen realiseren.

Vanwege de enorme hoeveelheid energie welke we opwekken hebben we op de slaapkamers ook airco’s gehangen met een warmtefunctie. Op deze manier kunnen we in de zomer eventueel koelen en belangrijk in de winter de energie gebruiken om de kamers te verwarmen. Af en toe spelen onze kinderen op hun eigen kamer en dan kunnen ze de temperatuur verhogen als het nodig is.

Als laatste grote maatregel hebben we zonnecollectoren op het dak gelegd met een vat van 500 liter. Op deze manier hebben we ruim 7 maanden warm water zonder dat we dit hoeven apart verwarmen. Dit is namelijk iets wat de zon standaard doet en hierdoor kunnen we springkussens of popcornmachines lekker met warm water afnemen met energie van de zon.

Naast al deze maatregelen hebben we ook nog een waterpomp om grondwater te gebruiken voor onze tuin. Overal Led verlichting, automatische schakelaars welke zorgen dat de verlichting uitgaat als we er niet zijn. Domotica om het hele huis en de loods te bedienen. Een waterontharder om mede te zorgen dat machines niet verkalken en meer energie gaan gebruiken. Veel planten in huis om het co2 niveau in huis laag te houden.

Veel van de maatregelen zijn voor ons leefcomfort en andere zijn ook voor onze bedrijfsvoering energie besparend. Dit is belangrijk om voor u en onszelf met plezier te kunnen ondernemen en uw kinderen naast enorm veel springplezier ook een mooi leefklimaat.

Ik ben energiecoach voor de gemeente Buren en bij het energieloket kunt u meer lezen over energiebesparing.

Om de springkussens te brengen en ophalen hebben we besloten een nieuwe bestelbus aan te schaffen. De elektrische variant is door zijn bereik helaas nog niet haalbaar. Dus hebben we besloten een nieuwe euro6 diesel te kopen welke zo min mogelijk belasting voor het milieu heeft met de kilometers welke we rijden. Deze bus zal ook in 2023 de springkussens gaan rondbrengen.

Mocht u vragen hebben laat het mij weten.